Смех јога

Шта је Смех joga

Смех јога је јединствен концепт где свако може да се смеје без разлога, без ослањања на хумор, шалу или комедије.

Ми покрећемо смех као вежбу у групи, али очним контактом и дечијом разиграношћу ускоро се претвара у прави и заразан смех.

Разлог зашто се зове смех јога је зато што комбинује вежбе смеха са вежбама јога дисања. То доноси више кисеоника у тело и мозак, што чини да се осећамо енергичнијим и здравијим.

Концепт смех јоге је заснован на научној чињеници да тело не може да разликује симулирани и прави смех. Стиче се иста физиолошка и психолошка предност.

Зашетник смех јоге је др Мадан Катариа из Индије, који је са само петоро људи у парку у Мумбаију 1995. год. Основао први смех клуб. То се брзо проширило светом и данас постоји хиљаде смех клубова у више од 80 земаља широм света.

Зашто смех јога

Да бисмо добили научно доказане здравствене користи од смеха, морамо да се смејемо у континуитету од најмање 10 до 15 минута. Како у смех јоги радимо смех као вежбу, можемо да продужимо наш смех докле год желимо. У свакодневном животу, смејемо се спорадично и периодично до неколико секунди, што није довољно да дође до физиолошких и биохемијских промена у нашем организму.

Да бисмо убирали плодове здравља од смеха, морамо се смејати гласно и дубоко, да смех долази из дијафрагме, смех из трбуха.

Природни смех који крстари кроз наш живот зависи од много разлога и услова. У смех јоги, смех се не препушта случају, већ се подстиче.

Физиологија и психологија смеха

Smeh joga
Smeh joga

Срдачан смех у групи има дубоке краткорочне и дугорочне ефекте на наш ум и тело.

 • Анти-стрес – ниво хормона стреса знатно опадне након часа смех јоге,

 • Ослобађање ендорфина, хормона среће,

 • Јачање имуног система услед повећања нивоа анти-вирусних и анти-инфективних ћелија и ћелија које се боре против рака,

 • Повећање кисеоника у крви, смех је добра аеробна вежба. Један минут срдачног смеха замењује 10 минута на справи за веслање или трчање,

 • Покретање циркулације, варења и лимфног система,

 • Развијање емоционалне интелигенције,

 • Смех може да избаци потиснуте и блокиране емоције у телу,

 • Унапређење социјалних веза.

  Smeh joga
  Smeh joga

Здравствене предностисмех јоге долазе у две категорије:

 1. за људе који нису болесни и желе да остану здрави и

 2. за оне који имају неке болести и пожеле бржи опоравак.